[...] mg mangan 0,3 mg selen 0,8 ug Wartości odżywcze: W 100 g słodkich ziemniaków znajduje się 114 kcal. węglowodany 27 g (w tym 6 g cukrów prostych i 4 g błonnika) tłuszcz 0 g białko 2 g Plusy: ogromna zawartość karotenoidów-377% dziennego zapotrzebowania, większa zawartość wapnia (istotne dla osób na diecie bezmlecznej), ciekawy smak, zdecydowanie [...]
[...] się, jakie produkty będą potrzebne do przygotowania pełnowartościowych posiłków i zdrowych przekąsek. Zbilansowany posiłek powinien zawierać: warzywa (świeże lub mrożone) białko (nie zapomnij o opcjach roślinnych) węglowodany (najlepiej pełnoziarniste, takie jak owies, brązowy ryż czy komosa ryżowa) tłuszcz (oliwa z oliwek z pierwszego [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] więcej powtórzeń w serii, codziennie przespaceruj 5 km i ogranicz dowóz tłuszczów oraz węglowodanów — zapewniam, iż efekt będzie o wiele lepszy. Redukcję mogą nasilać: białko serwatkowe, zielona herbata, kofeina czy produkty całościowe w rodzaju spalaczy. Jednak fundamentem pozostaje dieta i trening aerobowy. Trening siłowy ma chronić [...]
[...] to, niewiele osób zdaje sobie sprawę z rakotwórczego potencjału etanolu. Spotyka się tylko ogólnikowe stwierdzenie, iż „alkohol szkodzi zdrowiu”. A czy stosowanie odżywek białkowych (np. koncentratu, izolatu, hydrolizatu białka serwatkowego; białek mleka) może wykazywać działanie przeciwrakowe? Czy białka serwatkowe mogą zniwelować negatywne [...]
Osoby aktywne doskonale znają uczucie nadmiernego napięcia mięśniowego. Niestety prowadzi to niekiedy do sięgania po środki przeciwbólowe, które nie do końca są dobrym wyborem. Na szczęście są zdrowsze alternatywy w postaci naturalnych środków. Kurkumina Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza markery stanu zapalnego po [...]
Jeszcze kilka lat temu po suplementy sięgali głównie mężczyźni. Co więcej, były to najczęściej osoby związane z treningami siłowymi. Faktycznie, w pewien sposób o kulturystach można powiedzieć - prekursorzy. Często, w poszukiwaniu każdej dostępnej przewagi nad konkurencją, wielu z nich raportowało o pozytywach poszczególnych składników, długo [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] bazującą na roślinach, musisz poznać potrzeby swojego organizmu i czego może mu brakować z racji niejedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Chodzi przede wszystkim o białko i witaminę B12. Niedobór tej witaminy może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego warto starannie planować posiłki lub rozważyć suplementację. Diety [...]
[...] Inne badania wykazały, że spożywanie ciemnej czekolady skutecznie obniża poziom innych markerów stanu zapalnego, takich jak interleukina-6 (IL-6) i bardzo wrażliwe białko C-reaktywne (hs-CRP), u osób ze schorzeniami, o których wiadomo, że zwiększają stan zapalny w organizmie, jak osoby z cukrzycą typu 2. Czekolada dla poprawy nastroju [...]
[...] kapusta, kalafior, zielona papryka. Produkty te głównie kolkę mogą powodować, gdy spożywane są na surowo Podział makroskładników, który może zastosować kobieta karmiąca, to: białko 1,8 g/kg masy ciała tłuszcz 1,5 g/kg masy ciała węglowodany uzupełnić do bilansu energetycznego Biorąc więc za przykład naszą kobietę o masie 75 kg, powinna ona [...]
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
[...] patelnię Oliwa z oliwek OBIAD Mielone z mięsa wołowego Ćwiartki ziemniaczane pieczone w piekarniku Surówka z kiszonej kapusty Suplementacja: Berberyna PODWIECZOREK Odżywka białkowa Awokado KOLACJA Pasta z wędzonej makreli, jaj oraz ogórka kiszonego Chleb żytni Suplementacja: Ashwagandha Podsumowanie Powyższy jadłospis oraz suplementacja są [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]